Hej kochani ;)
Dzisiejszy post kulinarny :)
Mam dla Was świetny i szybki przepis na klasyczną tartę z truskawkami ;)
Robiłam pierwszy raz i muszę powiedzieć, że wyszła przepyszna ;D
Dzisiejszy post kulinarny :)
Mam dla Was świetny i szybki przepis na klasyczną tartę z truskawkami ;)
Robiłam pierwszy raz i muszę powiedzieć, że wyszła przepyszna ;D
Do tego nie trzeba mieć specjalnych umiejętności,
z pewnością wyjdzie każdemu, kto odrobinę się postara :)
Będziemy potrzebować:
Ciasto:
- Formę okrągłą o średnicy 24cm
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- Śmietankowy lub waniliowy budyń (ja użyłam waniliowego)
- Galaretka truskawkowa
- Świeże truskawki lub mrożone( u mnie mrożone-oczywiście należy je rozmrozić)
ZACZYNAMY ;)
Przesianą mąkę, cukier puder wsypać do miski miksera.
Dodać pokrojone masło i miksować do wyrobienia ciasta
(aż powstaną okruszki jak na kruszonkę).
Jajko rozkłócić i dodać do kruszonki, dalej miksując do połączenia
się składników ( nie miksując zbyt długo ).
Ciasto można również zagnieść ręcznie ;)
Ciasto uformować w kulę jak na zdjęciu poniżej,
Ciasto uformować w kulę jak na zdjęciu poniżej,
zawinąć w worek, bądź folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej o około 2-3 cm
od dna formy na tartę.
Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno i brzegi formy,
przycinając wystające brzegi ciasta.
Spód tarty podziurkować widelcem :)
Tartę przykryć papierem do pieczenia i położyć coś lekkiego na papierze,
aby lekko obciążyć.
Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 15minut.
Po 15minutach ściągamy papier i obciążenie oraz pieczemy kolejne 5-7min,
aż tarta lekko się przyrumieni.
Należy studzić w formie.
W czasie chłodzenia ciasta przygotować budyń i wystudzić,
ja galaretkę robię już na samym początku przed robieniem ciasta,
ponieważ potrzebuje ona trochę więcej czasu na studzenie,
kiedy robię budyń, zimną galaretekę wkładam do lodówki,by szybciej stężała :)
Owoce należy pokroić.
Ostudzony budyń wyłożyć na ciasto,
na nim ułożyć świeże owoce i zalać tężejącą galaretką ;)
SMACZNEGO !!
SMACZNEGO !!
Ps. Mnie wyszła naprawdę dobra, ciekawa jestem komu uda się zrobić, możecie pisać w komentarzach ;)
Na zdjęciach widać również sernik z brzoskwiniami, który robiłam w tym samym dniu, gościom również smakował, ten drugi przepis w kolejnym poście :)
Ciasto formujemy w kulę
Wkładamy do foli lub woreczka i do lodówki na godzinę
Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę i dziurkujemy widelcem
Tak wygląda upieczona tarta po 20 minutach
Nakładamy wystudzony budyń i owoce
Oczywiście trochę nabrudziłam :P
Mmm wygląda pysznie :D
UDAŁO SIĘ :D MOŻNA ZAJADAĆ !!!
TARTA Z TRUSKAWKAMI I SERNIK Z BRZOSKWINIAMI :D
PYCHOTKA <3
Jak się podoba przepis ? :))
Super! Jak wrócę do domu to zabieram się za robienie tej pyszności! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do Siebie :D
http://oliv-an.blogspot.com/
Chętnie wypróbuję ten przepis, mam nadzieję że tak jak napisałaś, wyjdzie każdemu bo ja nie mam zdolności kulinarnych :/
OdpowiedzUsuńZapraszam :*
http://jesteinna.blogspot.com/
O to się nie martw wyjdzie na pewno ;)
UsuńBuźka!